Celkom: 0,00 
Celkom: 0,00 

Struny, struny, struny… niekto ich nemení vôbec, niekto ich mení zase každý deň ako ponožky lebo sa najskôr jedná o fajnšmerka ktorý si to môže dovoliť. Avšak každý kto sa náležite stará o svoj nástroj a teda aj pravidelne mení struny už dávno pochopil že časté kupovanie nových strún nie je zrovna lacná záležistosť. Našťastie pokrok nezastavíme a nové technológie súčasnosti nám poskytujú nové spôsoby, cesty a riešenia v otázke strún.

Martinky, Dunlopy a D´Addaria, to je strunová mánia každého správneho gitaristu. A koho nie, tak by mal vedieť, že pravidelná výmena strún je úplne bežná vec, rovnako ako preventívka u zubára a nie len v prípade, že to už tenké É-čko, na ktorom ešte dedo valil rockabilly, po šesťdesiatich rokoch konečne vzdalo. Ale čo Elixíry? Punkáči netešte sa, nie je reč o žiadnom elixíre mladosti či života, ktorý by vám prepáčil vaše prehýrené roky. Firma Elixir vyrába struny už nejaký ten piatok, či sobotu a radí sa k špičkám medzi “drôtarmi”, teda výrobcami strún. Avšak v našich končinách sú stále pomerne neznámym pojmom a pre mnohých neprebádanými vodami. Môže za to na slovenské pomery vysoká cena a nedostatok vzdelanosti a informovanosti medzi tunajšími gitaristami a hráčmi? Kde je teda pravda a ako je to teda vlastne s onými Elixírmi?

Pokročilá technológiaIMG_3288_e

Na tohtoročnom Musikmesse 2017 vo Frankfurte v Nemecku samozrejme nemohli chýbať a predstavili aj novú generáciu strún v troch variantách. Pre každého návštevníka čakal v Elixir stánku pult s gitarou a slúchadlami, kde si mohol na vlastné uši porovnať jednotlivé druhy medzi sebou a obyčajnými strunami. Avšak to čo elixíry odlišuje od bežne predávaných strún, je špeciálna ochranná vrstva na ich povrchu, ktorá zabraňuje korózii a nánosu nečistôt, obzvlášť medzi vinutie hrubších strún, ktoré negatívne vplývajú na farbu a šírku tónu. Aj vďaka tomuto ochrannému filmu vydržia mnohonásobne dlhšie než struny ostatných výrobcov. Obavy, že tento povlak výrazne, alebo snáď negatívne ovplyvní tón, sú úplne zbytočné. Ba dokonca nová rada ponúka širšiu diverzitu tónov pre všetky chute rôznych hráčov. Struny by mali byť nástrojom uľahčujúcim sebavyjadrenie a ktokoľvek mal možnosť odskúšať Elixíry, hneď si mohol všimnúť ako hladko a ľahko sa na nich hrá. Struny kladú menší odpor a teda namiesto zápolenia s nimi, má hráč viac priestoru pre svoj prejav.

Z teórie do praxeIMG_3286_e

Ako už bolo spomenuté, struny sú dostupné v troch variantách. Nanoweb je tradične charakteristický svojím svetlým a jasným tónom a hladkým pocitom pri hre. Polyweb zase svojím teplým a hrejivým tónom a rýchlym až klzkým dojmom. A v neposlednom rade novopredstavený Optiweb je typický sviežim, ráznym až chrumkavým zvukom a prirodzeným, naturálnym dotykom. My sme samozrejme neváhali a riadne ich odskúšali. Struny Elixir skutočne disponujú výrazne dlhšou trvanlivosťou a držia si svoj tón po dlhšiu dobu. Milým prekvapením bolo zistenie, ako výrazne vedia ovplyvniť, a vylepšiť zvuk nielen kvalitných, ale aj lacnejších nástrojov. Čo mnoho hráčov ocení je aj fakt, že skvele držia ladenie a to aj na nástrojoch s menej kvalitnou mechanikou. Nie je teda veľkým prekvapením, že ich sami používame aj napriek ich vyššej cene. Mnohých našich zákazníkov, ktorí sa nakoniec rozhodli pre investíciu do elixírov, už nevídame tak často ako kedysi, nie snáď pre nespokojnosť, ale práve pre ich dlhú životnosť. A keď nás zase po čase navštívia, už si len spokojne pochvaľujú.

Zhrnutie

V závere sa teda jedná o špičkové struny, ktoré za svoju cenu majú skutočne čo ponúknuť. Aj keď na jednej strane sa skvele hodia pre hráčov, ktorí cvičia a hrajú dlho a pravidelne, ocení ich na druhej strane aj človek čo si len sem tam zabrnká, lebo struny mu jednoducho vydržia veľmi dlho.




Pridaj komentár

X